subscribe
Vinkkejä – Lapsikuvaaja Jouni Kallio, Jyväskylä

Miten toi on kuvattu?

Aikamatkalla

Blogi on ollut antibioottihöyryisellä flunssatauolla – ja nyt jälleen lähellä ja läsnä kuin keskellä yötä vuoteeseen kömpivä kylmäjalkainen kuopus!

Syntyperäisenä pääkaupunkilaisena koen perintövelvoitteekseni viedä paljasjalkaisia Jyväskyläläislapsiani tutustumaan välillä suuren maailman ihmeisiin. Linnanmäki saa olla kiinni, kunhan metro ja raitiovaunut kulkevat!

Kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut (lue: Liikkuva lapsi linssissä) minusta on hauska kuvata liikettä. Jos joku maisemassa pysyy paikallaan – kuten Kampin  metroaseman liukuportaiden mykistämä tytär – ja muu maisema liikkuu (itse asiassa tilannehan on toisin päin, mutta nyt puhutaankin liikkeestä suhteessa kameraan), voi pitkällä valotusajalla saada hauskoja kuvia. Onneksi nämä portaat olivat tarpeeksi pitkät jotta ehdin kaivaa kameran esiin ja napata pari kuvaa. Taas kerran tilanne, jossa oikeiden asetusten etsimiseen ei ollut montaa hetkeä! Edellä matkaavan isoveljen sain piilotettua siskon taakse – vaikka heijastus paljastaakin nuoren herran läsnäolon.

Kuva on otettu kameran “puoliautomaattimoodilla” Tv (Nikoneissa S), jossa kuvaaja valitsee halutun suljinajan ja kamera arvaa loput säädöt. Ehdin kokeilla paria eri suljinaikaa, joista tämä (0.4 sekuntia) oli paras. Tässä tekniikassahan suljinajan pitäisi olla tarpeeksi pitkä liikkeen näkymiseen, mutta sopivan lyhyt ettei kameran heiluminen sumenna epätarkakaksi koko otosta. Jos kuvaisin tällaisen kuvan suunnitellusti, voisin käyttää vielä apuna vaikka jalustaa. Nyt oli tyytyminen kaiteen antamaan lämpimän kumiseen tukeen.

Halusin kuvankäsittelyssä vielä korostaa vauhtiraitoja, joten terävöitin kuvaa Aperturessa ja kikkailin sävyjä hieman avaruusmaiseen suuntaan. Tässä vielä alkuperäinen kuva vertailun vuoksi:

Nyt vaan liukuportaita valloittamaan!

Kiitos kun luit,

- Jouni

 

1 Comment to “Aikamatkalla”

Leave a Reply

Jatka lausetta jos et ole spam-robootti:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Itkuhälytin (postilista)